• ru
  • en

Банско


Добра инвестиция за бъдещето !

Банско дестинация събрала в едно три планини Пирин , Рила и Родопи , ски , минерални извори , море и голф .

Уникална природа  съчетана  с природо чисти продукти , многобройни слънчеви дни. Една симбиоза между минало , настояще и бъдеще .

Това е Банско - бит , традиции , обичай , природни дадености , механи , вино и купон .

Банско гони класацията  за един класен европейски  зимен курорт . Предлага отлични условия за ски спорт, както за начинаещи, така и за опитни скиори и сноубордисти . Ски зоната разполага с 65 километра трасета, които минават през разнообразен релеф , има спускане от 16 км. и денивелация на пистите от 2600м. до 990м. Ски път свързва ски зоната с града. Освен писти за алпийски ски, центъра разполага и с писти за биатлон,ски бягане и снoуборд.

Тук развлеченията са, целогодишни .Провеждат музикални фестивали, театрални постановки на открито, международни състезания по алпийски ски и биатлон. За нощен живот са отворени няколко дискотеки, барове Банско е известен с множеството си автентични механи, предлагащи традиционна местна кухня.

На 10км. от града се намира комплекс за голф Пирин -Голф , той разполага с две голф игрища . Едно от шампионски тип с 18 дупки (пар 72)и второто игрище с 5 дупки .

Гр.Банско се намира на 150 км. от София, 57 км. от Благоевград и на 140км. от гр. Кавала и Бяло Море в Гърция.

Община Банско обхваща най-красивата част от величествената Пирин планина, части от Разложката котловина, от живописния пролом Момина клисура на Места и от Дъбрашкия дял на Родопите.

Релефът е от равнинен в поречията на реките до хълмист в планинската и предпланинската част. Климатът е преходно-континентален със средиземноморско влияние, а в по-високите части-планински. Лятото е кратко и прохладно, а зимата е снежна, мека и продължителна. Средните януарски температури са - 1,9 градуса по Целзий, снежната покривка в курорта се задържа средно 6 месеца в годината, а летните температури са +25; +35 градуса по Целзий.

Днешният административен център на община Банско е разположен на мястото на селище, обитавано от траки, римляни, византийци,славяни. Останките от античността свидетелстват за историческите епохи.През Възраждането градът се обособява като търговски и занаятчийски център.Подобрява се битът на хората, строят се здрави двукатни каменни къщи крепости с високи зидове и тежки масивни порти. Този архитектурен стил е запазен и до днес в стария град.

В града има множество паметници на културата, исторически места, музеи на традиционното местно изкуство, църкви. Сред тях най-известни са - църквата Св. Троица с часовниковата кула-камбанария и църквата ;Успение Богородично;. Интерес представлява и архитектурно-строителния и исторически паметник на културата - къщата-музей на Неофит Рилски. Великолепна експозиция има в родната къща на поета Никола Вапцаров, превърната в музей.

Дестинацията Банско и регион е още по привлекателна и достъпна за много повече хора  през лятото . Летните туристически маршрути в района привличат многобройни туристи . Трите планини Пирин , Рила и Родопите всяка различна и по своему красива предлагат многобройни развлечения: планински туризъм , планинско колоездене ,разходки с коне , планеризъм , рафтинг , риболов. Mинерални извори са действащи  СПА центрове с множество басейни. В района има много исторически и архитектурни забележителности , разнообразна флора и фауна , скални образования и множество водопади .