• ru
  • en

Регион Банско

Община Банско обхваща най-красивата част от величествената Пирин планина, части от Разложката котловина, от живописния пролом Момина клисура на Места и от Дъбрашкия дял на Родопите.
 Релефът е от равнинен в поречията на реките до хълмист в планинската и предпланинската част. Климатът е преходно-континентален със средиземноморско влияние, а в по-високите части-планински. Лятото е кратко и прохладно, а зимата е снежна, мека и продължителна.
 Община Банско е разположена на мястото на селища, обитавани от древността , поради благоприятните климатични особености и множество минерални извори . Близостта до Бяло море прави района уникален за инвестиции и за притежаване на втори дом .

Добринище

 

Намира се на 6 км. от гр.Банско. Градът е известен с минералните си извори още от древността. Има 17 извора с температура от 30 до 43 градуса. Препоръчва за бално и климатолечение. Природните дадености и  ски пистите, го определят и като целогодишен център за туризъм.

 

 

Гостун

 

Селото е на 24 километра от Банско, намира се на тихо и спокойно място. Природата и въздуха са кристални , района е екологично чист. В близост тече река Места, гората започва от самите къщи. Макар , че е в близост до планински курорти, тук зимите са меки , а лятото прохладно. Едно невероятно място за инвестиция.


 

Места


Селото се намира в дефиле , разположено по поречието на река Места, на 920 метра надморска височина. Боровите гори го обграждат от всякъде. Тук влияние има беломорският полъх, зимите са меки , а летата прохладни. Даровете на природата са на ръка растояние . Риба в реката, горски плодове, билки , гъби това е основният поминък и занимание на населението.


Обидим


Селото се намира високо в Пирин, на 1200 метра надморска височина , на 30 километра от гр. Банско и на около 10 километра до пистите на Добринище. В землището на селото има 13 параклиси, иконостаси, един манастир и една църква. Църквата Свети Николай Чудотворец е построена през 1842 г. Манастирът Свети Панталеймон се намира в гората има лековито язмо до него. Обидин е едно все още девствено място, скрито в  планината. Скалното образувание Пиростията е само една от малкото природни забележителности .


Кремен


Селото се намира се на  1100 метра надморска височина и на 35 километра от гр. Банско. Селото е разположено върху планинско плато, от което се открива невероятна панорама и шир. В Кремен въздуха е кристално чист, водата и почвата не са замърсявани в годините от химикали.  Мястото е населено от векове, затова свидетелстват многобройните артефакти.  От тук тръгват множество пътеки към Пирин и най-красиви в района Кременските езера.


Осеново

 

Селото се намира на 30 километра от гр. Банско. Едно невероятно място запазило духа на времето и заспало в миналото. Намира се в Западните покрайнини на Родопи планина на 1276 метра надморска височина. Един от най- екологично чистите райони в България. Непосредствено преди селото се намира скалната композиция ,,Сватбата ". Един природен скален феномен, включен в защитените територии на България.Филипово


Планинско селище , почти слято със село Места, в един от ръкавите на едноименната река. Селото е предимно населено с българомохамедани. Бързо развиващо се, с много добри имоти. Населението е предимно работи на гурбет в строителството. Това личи по облика на селото , много нови, добри къщи. Едновременно се извисява камбанарията на църквата и минарето на джамията.